Wat wil ik?

Nobelhorst, Foto: Feenstra Fotografie

Vraag jezelf eerst af wat je wilt kopen. Als je kiest voor een bestaande woning, weet je wat je koopt en heb je op redelijk korte termijn de sleutel in handen. Wil je een nieuwbouwhuis kiezen uit een catalogus met wat aanpassingen, dan is een nieuwbouwproject van een bouwer wellicht iets voor jou. Wil je een nieuwbouwwoning met de uitstraling van een zelfbouwwoning, overweeg dan eens een kavel met een bouwplan. Wil je echt alles zelf bepalen, heb je de tijd en ben je bereid om daar de nodige energie  in te steken? Dan is zelfbouw iets voor jou.

Zelfbouw = Particulier Opdrachtgeverschap = PO

Zelfbouw betekent niet letterlijk dat je zelf je huis gaat bouwen (uitzonderingen daargelaten). Bij zelfbouw ben je zelf opdrachtgever, dus verantwoordelijk voor het proces rondom de realisatie van jouw droomhuis. Van ontwerpfase tot het aanvragen van vergunningen. Bovendien ben je bij zelfbouw eigenaar van de bouwrijpe grond nadat de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden. Dit in tegenstelling tot de koop van een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar, waar je de woning en grond in eigendom krijgt als het project klaar is.

Bij particulier opdrachtgeverschap heb je de volledige juridische zeggenschap en verantwoordelijkheid over het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van de woning.  

Wat kun je zelf bouwen?

Hofje in Vogelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

Afhankelijk van jouw woonwensen en budget, bouw je in Almere bijvoorbeeld een rijwoning, hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. Jij bepaalt hoe jouw droomhuis eruit komt te zien. Wil je het groot of klein, breed of smal, laag of hoog, wel of geen tuin? Wil je werken aan huis? Bouw je het huis alleen, of liever samen met anderen in een bouwgroep? Of heb je andere specifieke wensen? Er is veel mogelijk met zelfbouw in Almere. De adviseurs in de Kavelwinkel vertellen je graag wat er allemaal mogelijk is.

Wat mag er wel/niet op een kavel?

Kavel met een bouwplan

In Almere vind je verspreid in de stad zelfbouwkavels, waarbij je zelf bepaalt hoe je wilt wonen en hoe je huis eruit ziet. Wil je niet alles zelf regisseren? Je kunt ook kiezen voor een kavel mét een bouwplan. Architecten en bouwbedrijven hebben prachtige woningontwerpen gemaakt voor kavels op diverse locaties in de stad met vele opties. Pas het ontwerp naar jouw wens en smaak aan! Op de Kavelkaart herken je de kavels met een bouwplan aan de paarse kleur.

Meer over kavels met een bouwplan

Duurzaam bouwen

Met zelfbouw heb je de regie over de bouw van je eigen woning. Dat geeft je de mogelijkheid om rekening te houden met de toekomst. Duurzaam bouwen heeft vooral te maken met slimme, innovatieve en technologische oplossingen om meer kwaliteit aan je woning toe te voegen. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening te houden met duurzame toepassingen. Wil je nog wel een aardgasaansluiting? Binnen afzienbare tijd kun je je woning niet meer aansluiten op gas.

Meer over Duurzaam bouwen

Zelfbouw in een rij

Herasingel, Homeruskwartier. Foto: Feenstra Fotografie

In Almere zie je veel straten met ‘rijtjeswoningen’. Deze huizen zijn vaak een woonoplossing als je op zoek bent naar een gezinshuis in een prijsklasse tot zo’n € 250.000. Maar je kunt hier ook zelf een rijwoning bouwen! Met zelfbouw in een rij bouw je binnen jouw budget een huis precies zoals jij het wilt. Zo ontstaat er een uniek huis aan de binnen- en buitenkant. 

Kleiner wonen

Mensen wonen vaker graag klein(er). Het succes van de BouwExpo Tiny Housing in oktober 2017 is daar het onlosmakelijke bewijs van. In Almere krijg je ruimte om ook een klein(er) huis zelf te bouwen. Een droomhuisje, dat past bij jouw woonwensen en leefstijl. Om dit mogelijk te maken, komen op een aantal plekken in de stad een aantal zelfbouwkavels waarop jij met jouw ideeën over klein(er) wonen aan de slag kan.

De eerste 4 kavels komen in het nieuwe buurtje ‘De Hoeve’ in Nobelhorst.   

Meer huizen op een kavel

Clustervilla in Overgooi. Foto: Feenstra Fotografie

In Almere is het op veel kavels mogelijk om twee huizen zelf te bouwen. Op 'familiekavels' zijn zelfs nog meer huizen mogelijk. Zoek op de kavelkaart naar het thema ‘familie’. Ze liggen verspreid in de stad. Bij bepaalde persoonlijke situaties zoek je soms naar een huis dat nét even meer moet bieden dan een prettige woonomgeving. Bijvoorbeeld omdat je vlakbij familie wilt wonen of de langdurige zorg hebt voor een naaste. 

Als je graag een huis wilt bouwen, maar niet alleen, kun je je aansluiten bij een bouwgroep of er zelf één oprichten. Een bouwgroep is een groep particulieren die in groepsverband een bouwkavel koopt en bebouwt. Dit wordt ook wel een collectief of Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) genoemd. Almere biedt mensen die samen willen bouwen veel mogelijkheden. Via het Plankostenfonds Almere kan een deel van de plankosten renteloos worden gefinancierd. 

Woon-werkwoningen

Op de zelfbouwkavels in Almere mag je een aanzienlijk deel van je huis gebruiken voor aan-huis-gebonden beroepen of kunstnijverheid. De mogelijkheden verschillen per gebied. In de ‘kavelpaspoorten’ (geldende bouwregels per kavel) op de Kavelkaart  en in de geldende bestemmingsplannen  staat om welke beroepen het gaat en wat er mogelijk is.

Zelfbouw voor starters: IbbA

logo IbbA

Ben je starter op de woningmarkt en wil je een leuk huis kopen in Almere? Of sta je al een tijd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning? Met de starterslening van IkbouwbetaalbaarinAlmere (afgekort: IbbA) kan je droom werkelijkheid worden en bouw je jouw eerste huis gewoon zelf! Ruim 600 IbbA-woningen zijn de afgelopen 8 jaar gebouwd met deze regeling. We verwachten nieuwe IbbA-kavels in het voorjaar van 2018. Wat de voorwaarden van de starterslening worden is nog niet bekend.

Met wie wil ik bouwen?