Wat kost zelfbouw?

Europakwartier. Feenstra Fotografie
Woningen aan de Vitus Beringstraat, Europakwartier. Foto: Feenstra Fotografie

Een eigen huis bouwen, wat kost dat nu eigenlijk? Het bouwen van je huis is maatwerk, daarom is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Ieder huis bij zelfbouw is namelijk uniek. Het is in elk geval belangrijk dat je weet wat je kunt lenen als je zelf gaat bouwen. Maak daarom altijd eerst een afspraak met een financieel adviseur of hypotheekadviseur. Lees hier met welke soorten kosten je te maken krijgt bij zelfbouw.

Overzicht kosten zelfbouw

Meestal wordt bij zelfbouw gesproken over ‘stichtingskosten’. Daaronder vallen:

Grondkosten: bedrag dat je betaalt voor de kavel. De kavelprijzen staan op de Kavelkaart.

• Bouwkosten: alle kosten die je betaalt aan de bouwkundige aannemer(s) voor de daadwerkelijke uitvoering van het huis.

Bijkomende kosten: bijvoorbeeld advieskosten van een bouwbegeleider, architect en constructeur, aansluitkosten voor nutsvoorzieningen en legeskosten aan de gemeente. Maar denk ook aan renteverliezen, kosten voor financiering, notariële kosten en inrichting van huis en tuin.

Bij zelfbouw wordt vaak gerekend met een stichtingskostenprijs per m2 van de totale oppervlakte van de woning. Let op, dit bedrag is een indicatie! De keuzes die je maakt bij zelfbouw bepalen of de prijs hoger of lager wordt. Welke bouwmethode kies je bijvoorbeeld, passend bij jouw woningontwerp? Een houten huis dat op de bouwplaats in elkaar wordt gezet is qua prijs niet te vergelijken met een traditioneel huis van baksteen. En een aannemer die gespecialiseerd is in traditionele bouw rekent voor het bouwen van een houten huis een ander bedrag dan een aannemer die is gespecialiseerd is in hout - en andersom.

Meer kennis over kosten zelfbouw?

⇒ Een kavel reserveren

14 juni Expertteam Zelfbouw in de Kavelwinkel

Expertteam Zelfbouw

Maandelijks kun je terecht bij het Expertteam Zelfbouw in de Kavelwinkel. Een wisselend team van financieel adviseurs, bouwers, duurzaamheids-experts, makelaars, architecten en bouwbege-leiders adviseert je graag over de kostenaspecten van zelfbouw. 

Een kavel... hoe nu verder?

Bij zelfbouw bepaal je zelf wie je huis ontwerpt/bouwt. Je kunt kiezen voor een uniek of bestaand ontwerp. Hou er in je begroting rekening mee dat het totale kostenplaatje uit méér bestaat dan alleen een kavel en een ontwerp. Laat je over kosten altijd goed adviseren. Ga in gesprek met diverse professionals en vraag verschillende offertes aan! Zo voorkom je teleurstelling.