Wat kost zelfbouw?

Woningen aan de Vitus Beringstraat, Europakwartier. Feenstra Fotografie
Woningen aan de Vitus Beringstraat, Europakwartier. Foto: Feenstra Fotografie

Een eigen huis bouwen, wat kost dat nu eigenlijk? Het bouwen van je huis is maatwerk, daarom is deze vraag niet eenvoudig te beantwoorden. Ieder huis bij zelfbouw is namelijk uniek! Het is in elk geval belangrijk dat je weet wat je kunt lenen als je zelf gaat bouwen. Maak daarom altijd eerst een afspraak met een financieel adviseur of hypotheekadviseur. 

Overzicht kosten zelfbouw

Welke kostenposten zijn er als je zelf een huis gaat bouwen? Over het algemeen wordt er bij zelfbouw gesproken over ‘stichtingskosten’. Daaronder vallen grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten.

Grondkosten oftewel de kavelkosten is het bedrag dat je betaalt voor de kavel. De kavelprijzen vind je terug op de online kavelkaart.

• Bouwkosten zijn alle kosten die je betaalt aan de bouwkundige aannemer(s) voor de daadwerkelijke uitvoering van het huis.

Bijkomende kosten; bijvoorbeeld de advieskosten van een bouwbegeleider, architect en constructeur, aansluitkosten voor nutsvoorzieningen en legeskosten aan de gemeente. Maar denk ook aan renteverliezen, kosten voor financiering, notariële kosten en inrichting van huis en tuin.

Bij zelfbouw wordt vaak gerekend met een stichtingskostenprijs per m2 van de totale oppervlakte van de woning. Let op, dit bedrag is een indicatie! De keuzes die je maakt bij zelfbouw bepalen of de prijs hoger of lager wordt. Welke bouwmethode kies je bijvoorbeeld, passend bij jouw woningontwerp? Een houten huis dat op de bouwplaats in elkaar wordt gezet is qua prijs niet te vergelijken met een traditioneel huis van baksteen. En een aannemer die gespecialiseerd is in traditionele bouw rekent voor het bouwen van een houten huis een ander bedrag dan een aannemer die is gespecialiseerd is in hout - en andersom.

Wat kost zelfbouw? Raadpleeg de budgetplanner!

  • Lees de bijlage Wat kost zelfbouw (pdf) door.
  • Gebruik de budgetplanner zelfbouw (xls) om de kosten voor het bouwen van je droomhuis in kaart te brengen.
  • Win voor het totale financiële plaatje advies in bij je financieel adviseur, bouwbegeleider en/of architect en makelaar. Een aantal slimme vragen die je kunt stellen aan deze professionals vind je in de financiële scan zelfbouw (pdf).

⇒ Een kavel reserveren

Expertteam Zelfbouw 12 april

Expertteam Zelfbouw

Maandelijks voorziet een team van financieel adviseurs, bouwers, makelaars, architecten en bouwbegeleiders aanstormende zelfbouwers van raad en advies op het gebied van de financiële vraagstukken die spelen bij zelfbouw. Het Expertteam Zelfbouw komt bijeen op donderdagavonden in de Kavelwinkel. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een kavel! Hoe nu verder?

Bij zelfbouw bepaal je zelf wie je huis ontwerpt/bouwt. Je kunt kiezen voor een uniek huis, of een ontwerp dat al bestaat. Houd er in je begroting altijd rekening mee dat het totale kostenplaatje uit méér bestaat dan alleen een kavel en een ontwerp. Laat je over kosten altijd goed adviseren. Ga in gesprek met diverse professionals en vraag verschillende offertes aan! Zo voorkom je teleurstelling.