Wat kan ik bouwen?

Met het brede kavelpalet in Almere is er voor ieder wat wils, passend bij elk budget. Er zijn grote kavels van zo’n 4.000 m2 in de villawijk Overgooi, tot kleine kavels van zo’n 50 m2 in Homeruskwartier Centrum. Ook zijn er speciale kavels voor starters. Omdat de maatvoering en ligging van de kavels zo divers is, is het mogelijk om verschillende woningtypen te bouwen. Hoe wil jij wonen?

Afhankelijk van jouw woonwensen en budget, bouw je in Almere bijvoorbeeld een rijwoning, hoekwoning of 2^1 kapwoning (zie Spelregels geschakeld bouwen) of een vrijstaande woning. Jij bepaalt hoe jouw droomhuis eruit komt te zien. Wil je het groot of klein, breed of smal, laag of hoog, wel of geen tuin? Wil je werken aan huis? Bouw je het huis alleen, of liever samen met anderen? Dat kan op een familiekavel of in een bouwgroep? Of heb je andere specifieke wensen? Er is veel mogelijk met zelfbouw in Almere. De adviseurs in de Kavelwinkel vertellen je graag wat er allemaal mogelijk is.  

Wat mag er wel/niet op een kavel?

De mogelijkheden en bouwregels van elke kavel zijn vastgelegd in het ‘kavelpaspoort’. Het kavelpaspoort heeft een juridische status en is onmisbaar als je zelf een huis wilt gaan bouwen. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe groot en hoe hoog je je huis mag bouwen. Neem het document altijd mee als je in gesprek gaat met een architect of bouwbedrijf. Kavelpaspoorten vind je bij elke kavel op de kavelkaart.  

Afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH)

De afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving (VTH) is betrokken bij het bouwen en wonen in Almere en levert hiermee een bijdrage aan een veilige en leefbare stad. Zij gaat onder andere over de vergunningverlening, het toezicht en handhaving van activiteiten in de gebouwde en openbare ruimte.

Meer over de afdeling VTH

Toets Stedenbouwkundige Randvoorwaarden (SRV-toets)

Als je bouwplan klaar is, dien je hem in voor de SRV-toets. De afdeling VTH beoordeelt bij zelfbouw of het ontwerp voldoet aan de bouwregels die in het kavelpaspoort staan.

Omgevingsvergunning

Als je SRV-toets positief is, kun je de Omgevingsvergunning aanvragen. De afdeling VTH toetst de aanvraag Omgevingsvergunning aan het bestemmingsplan en de landelijke regelgeving (Bouwbesluit). Hiervoor betaal je leges. Meer informatie over het proces rondom een aanvraag Omgevingsvergunning vind je in de informatiebrochures van VTH.

⇒ Begeleiding bij zelfbouw

⇒ Wie ontwerpt mijn huis?