Een kavel reserveren

Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie
Kavels in Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

De eerste stap naar een droomhuis begint bij de kavel. Verdiep je voordat je een kavel reserveert goed in je woonwensen, je budget, de bouwregels van de kavel en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie die je hierbij kan helpen, vind je in de rubriek 'Downloads'. Je reserveert een kavel voor de periode van één jaar. Dit is de eerste 3 maanden kosteloos, daarna gaat de reservering automatisch over in een betaalde reservering. 

Alle beschikbare kavels vind je op de Kavelkaart. Nieuwe kavels komen op de markt via een start verkoop met loting. Af en toe neemt het aantal beschikbare kavels toe. Het kan zijn dat een of meer kavels zijn teruggekomen omdat de kavelreservering is geannuleerd. Nadat de kavelinformatie is gecheckt - hier kan tijd overheen gaan - komen kavels weer beschikbaar voor verkoop. Het kan ook voorkomen dat we kavels opnieuw aanbieden die vanwege economische tegenwind eerder uit het aanbod van zelfbouwkavels zijn gehaald. Kortom: hou de Kavelkaart goed in de gaten!

Voordat je een kavel reserveert

Verdiep je in de details. Bekijk via de Kavelkaart het kavelpaspoort waarin de bouwregels van een kavel staan uitgelegd. Zo weet je wat je op de kavel wel en niet mag bouwen. Klik op de 'kavelspecifieke documenten' om te zien welke informatie nog meer bij de kavel hoort. Zo kun je bijvoorbeeld op het inrichtingsplan bekijken hoe de inrichting van de straat en buurt eruit komt te zien. En ga eerst fysiek kijken bij de kavel. Spreekt de buurt je wel aan? Wat hebben de buren voor huis gebouwd? 
Sinds de zomer van 2017 geldt de verplichting tot zelfbewoning en een verbod tot doorverkoop weer.

Digitaal een kavel reserveren

Als je een kavel wilt reserveren, kan dit alleen digitaal via je DigiD. Klik via de Kavelkaart op de kavel van je keuze en daarna op de button 'Reserveren'. Log in via je DigiD en neem de reserveringsovereenkomst door. Door akkoord te gaan en op verzenden te klikken, heb je de kavel gereserveerd. 

Kijk voor een uitgebreid stappenplan de pagina 'Procedure kavel reserveren'

Onbetaalde reserveringsperiode (0 - 3 maanden)

Deze reservering is de eerste 3 maanden kosteloos. Met een reservering heb je de garantie dat deze kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden. Je gebruikt deze tijd om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van financieel advies, advies over de eventuele verkoop van je huidige woning en het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider (zie Met wie wil ik bouwen?).

Mocht je besluiten de reservering niet te willen voortzetten, dan horen wij dit uiteraard graag zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor het formulier ‘Kavel annuleren’ dat we hebben gemaild óf downloadt het via ‘MijnAlmere’.

Betaalde reserveringsperiode (3 - 12 maanden)

Binnen de eerste 3 maanden beslis je of je de reservering wilt voortzetten. Na 3 maanden word je reservering automatisch een betaalde reservering voor maximaal 9 maanden. De reserveringsvergoeding bedraagt 2,5% van de grondprijs. Je ontvangt hiervoor na 2,5 maand digitaal een factuur die je binnen de termijn van de kosteloze reservering betaalt. Dit bedrag wordt als je de kavel koopt verrekend met de koopsom van de grond. Bij niet tijdig betalen vervalt je reservering.

Tip

Bekijk de basisinformatie in de rubriek 'Downloads'. Het 'Stappenplan Zelfbouw Almere' geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de 'bijlage per wijk' vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

Procedure kavel reserveren

⇒ Een kavel kopen