Een kavel reserveren

Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie
Kavels in Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

De eerste stap naar een droomhuis begint bij de kavel. Je kunt de kavel de eerste 3 maanden vrijblijvend en kosteloos reserveren. Heb je een kavel op het oog? Bel eerst met de Kavelwinkel om de actuele beschikbaarheid na te vragen (de gegevens van de Kavelkaart worden pas ’s nachts verwerkt). Reserveer de kavel van jouw keus zo spoedig mogelijk.  

Daarmee heb je de garantie dat deze kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden. Je gebruikt deze 3 maanden om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van financieel advies, advies over de eventuele verkoop van je huidige woning en het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider.

Vrijblijvend een kavel reserveren

Op de pagina 'Procedure kavel reserveren' lees je precies hoe je dat aanpakt. 

Als je de kavel wilt reserveren, stuur je eerst een e-mail waarin je aangeeft welke kavel je wilt reserveren. De Kavelwinkel bevestigt per mail of je inderdaad de eerste bent die die kavel wilt reserveren. Dan maak je diezelfde dag een afspraak voor een reserveringsgesprek met een van de adviseurs van de Kavelwinkel. Die afspraak moet binnen een week plaatsvinden. Je hoeft hiervoor alleen een legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs) mee te nemen. In dit gesprek krijg je veel praktische en juridische informatie over het kopen van een kavel in Almere. Je tekent de reserveringsovereenkomst en krijgt een informatiepakket mee naar huis. Deze reservering is de eerste 3 maanden kosteloos. Daarna wordt het een betaalde reservering.

Betaalde reservering

Binnen de eerste 3 maanden beslis je of je de reservering wilt voortzetten. Dan wordt de reservering omgezet naar een betaalde reservering voor maximaal 9 maanden. De kosten hiervan bedragen 2,5% van de grondprijs. Je maakt hiervoor zelf een afspraak 'reserveringsovereenkomst ondertekenen' in de Kavelwinkel. Je ontvangt digitaal een factuur die je binnen een maand na het ondertekenen van de reserveringsovereenkomst betaalt. Dit bedrag wordt als je de kavel koopt verrekend met de koopsom van de grond. Bij niet tijdig betalen vervalt je reservering.

Kavel kopen

Je koopt de kavel binnen 12 maanden na de start van je reservering. Hiervoor maak je zelf een afspraak 'koopovereenkomst ondertekenen' in de Kavelwinkel. Een adviseur van de Kavelwinkel neemt de koopovereenkomst stap voor stap met je door. Er is een aanbetaling verschuldigd van 7,5% van de grondprijs. Je ontvangt hiervoor digitaal een factuur die je binnen een maand na het ondertekenen van de koopovereenkomst betaalt. Of je geeft een bankgarantie af (let op: hiervoor gelden afsluitkosten, informeer bij je financieel adviseur). In totaal is dan 10% van de grondprijs voldaan. (De overige 90% betaal je bij het notarieel transport van de grond, zo'n 4 maanden later.)

Bij niet tijdig betalen vervalt de overeenkomst. De gemeenteraad stelt jaarlijks het prijsbeleid van de kavels vast. Als je niet binnen 12 maanden na start van je reservering de kavel koopt, en de kavelprijs in de tussentijd is verhoogd, kun je de kavel alleen nog voor de nieuwe, hogere prijs kopen.

Tip

Bekijk het Stappenplan Zelfbouw Almere voor de planning en termijnen voor het reserveren en kopen van een kavel. In het ‘Handboek zelfbouw’ vind je deze informatie ook, net als alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere. 

⇒ Handboek zelfbouw

Een kavel mét bouwplan