Een kavel reserveren

Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie
Kavels in Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

De eerste stap naar een droomhuis begint bij de kavel. Maar voordat je een kavel reserveert, is het belangrijk dat je je eerst goed verdiept in je woonwensen, je budget, de bouwregels van de kavel en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie vind je in de rubriek 'Downloads'. Je reserveert een kavel voor de periode van één jaar. Dit is de eerste 3 maanden kosteloos, daarna gaat de reservering automatisch over in een betaalde reservering. 

Voordat je een kavel reserveert

Verdiep je in de details. Bekijk het kavelpaspoort waarin de bouwregels van een kavel staan uitgelegd. Zo weet je wat je op de kavel wel en niet mag bouwen. Klik op de 'kavelspecifieke documenten' om te zien welke informatie nog meer bij de kavel hoort. Zo kun je bijvoorbeeld op het inrichtingsplan bekijken hoe de inrichting van de straat en buurt eruit komt te zien. Wellicht ten overvloede: ga eerst fysiek kijken bij de kavel. Spreekt de buurt je wel aan? Wat hebben de buren voor huis gebouwd? 

Digitaal een kavel reserveren

Als je een kavel wilt reserveren, kan dit alleen digitaal met je DigiD. Zonder DigiD is het niet mogelijk om een kavel te reserveren. Je klikt op de Kavelkaart op de kavel van je keuze en klikt dan op de button 'Reserveren'. Je logt in via je DigiD, neemt de reserveringsovereenkomst door en door akkoord te gaan en op verzenden te klikken, heb je de kavel gereserveerd. 

Op de pagina 'Nieuwe procedure kavel reserveren' lees je precies hoe dit werkt.

Onbetaalde reserveringsperiode

Deze reservering is de eerste 3 maanden kosteloos. Met een reservering heb je de garantie dat deze kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden. Je gebruikt deze tijd om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van financieel advies, advies over de eventuele verkoop van je huidige woning en het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider (zie Met wie wil ik bouwen?).

Betaalde reserveringsperiode

Binnen de eerste 3 maanden beslis je of je de reservering wilt voortzetten. Dan wordt de reservering omgezet naar een betaalde reservering voor maximaal 9 maanden. De reserveringsvergoeding bedraagt 2,5% van de grondprijs. Je ontvangt hiervoor digitaal een factuur die je binnen de termijn van de kosteloze reservering betaalt. Dit bedrag wordt als je de kavel koopt verrekend met de koopsom van de grond. Bij niet tijdig betalen vervalt je reservering.

Tip

Bekijk de basisinformatie in de rubriek 'Downloads'. Het 'Stappenplan Zelfbouw Almere' geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de 'bijlage per wijk' vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

=> Een kavel kopen