Een kavel reserveren

Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie
Kavels in Nobelhorst. Foto: Feenstra Fotografie

De eerste stap naar een droomhuis begint bij de kavel. Verdiep je voordat je een kavel reserveert goed in je woonwensen, je budget, de bouwregels van de kavel en het zelfbouwproces. Alle basisinformatie die je hierbij kan helpen, vind je in de rubriek 'Downloads'. Je reserveert een kavel voor de periode van één jaar, hiervoor betaal je binnen 3 maanden een reserveringsvergoeding.

Beschikbare kavels

Alle beschikbare kavels vind je op de Kavelkaart. Nieuwe kavels komen op de markt via een start verkoop met loting. Af en toe neemt het aantal beschikbare kavels toe. Bijvoorbeeld door geannuleerde reserveringen. Nadat de kavelinformatie intern is gecheckt - hier kan tijd overheen gaan - komen kavels weer beschikbaar. Het kan ook voorkomen dat we kavels opnieuw aanbieden die vanwege economische tegenwind eerder uit het aanbod zijn gehaald, of omdat de oorspronkelijke bouwregels moeten worden ververst. Deze kavels worden na een zorgvuldige procedure zonder aankondiging opnieuw aangeboden via Kavelkaart. Kortom: hou de Kavelkaart goed in de gaten!
Hoe werkt de Kavelkaart?

Voordat je een kavel reserveert

Verdiep je in de details. Bekijk via de Kavelkaart het kavelpaspoort waarin de bouwregels van een kavel staan uitgelegd. Zo weet je wat je op de kavel wel en niet mag bouwen. Klik op de 'kavelspecifieke documenten' om te zien welke informatie nog meer bij de kavel hoort. Zo kun je bijvoorbeeld op het inrichtingsplan bekijken hoe de inrichting van de straat en buurt eruit komt te zien. En ga eerst fysiek kijken bij de kavel. Spreekt de buurt je wel aan? Wat hebben de buren voor huis gebouwd? 
Sinds de zomer van 2017 geldt de verplichting tot zelfbewoning en een verbod tot doorverkoop weer.

Digitaal een kavel reserveren

Als je een kavel wilt reserveren, kan dit alleen digitaal via je DigiD. Klik via de Kavelkaart op de kavel van je keuze en daarna op de button 'Reserveren'. Log in via je DigiD en neem de reserveringsovereenkomst door. Door akkoord te gaan en op verzenden te klikken, heb je de kavel gereserveerd. Als de gemeente de reserveringsovereenkomst ook heeft ondertekend, is de overeenkomst rechtsgeldig. Beijk voor een uitgebreid stappenplan de pagina 'Procedure kavel reserveren'.

Reserveringstermijn

De reserveringstermijn start vanaf de ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst en duurt maximaal 12 maanden. Met een reservering heb je de garantie dat de kavel in deze periode niet door iemand anders gereserveerd of gekocht kan worden.

Reserveringsvergoeding

Na 2,5 maand ontvang je per mail een factuur voor de reserveringsvergoeding. Deze bedraagt 2,5% van de koopsom van de kavel. Je betaalt de reserveringsvergoeding binnen 3 maanden na ingangsdatum van de reserveringsovereenkomst, anders vervalt je reservering. Dit bedrag wordt bij sluiting van de koopovereenkomst verrekend met de koopsom van de kavel bij notarieel transport.

Eerste maanden: voorbereiding

Gebruik de eerste maanden van de reserveringstermijn om je goed voor te bereiden op de eventuele koop van de grond en het zelfbouwproces. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van financieel advies, advies over de eventuele verkoop van je huidige woning en het voeren van oriënterende gesprekken met een architect, bouwbedrijf en/of bouwbegeleider (zie Met wie wil ik bouwen?).

Mocht je binnen de eerste 3 maanden besluiten de reservering niet te willen voortzetten, dan horen wij dit uiteraard graag zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor het formulier ‘Kavel annuleren’ dat we hebben gemaild óf download het via 'MijnAlmere’.

Tip

Bekijk de basisinformatie in de rubriek 'Downloads'. Het 'Stappenplan Zelfbouw Almere' geeft inzicht in de planning en termijnen en in het ‘Handboek zelfbouw’ en in de 'bijlage per wijk' vind je alle praktische en relevante informatie over zelfbouw in Almere.

Procedure kavel reserveren

⇒ Een kavel kopen