Duurzaam bouwen

Met zelfbouw heb je de regie over de bouw van je eigen woning. Dat is een unieke kans, je hebt alle ruimte om keuzes te maken die jij belangrijk vindt voor jouw nieuwe huis. Bijvoorbeeld omdat je de kwaliteit van je huis wilt verhogen. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om je droomhuis op een duurzame manier te bouwen? 

Wat is duurzaam?

Duurzaamheid is een breed begrip. Duurzaam wil in feite zeggen dat iets lang meegaat. Iets dat goed gemaakt is en goed wordt onderhouden. Duurzaam betekent ook dat iets wordt gedaan met het oog op toekomstige generaties. Duurzame energie bijvoorbeeld, is energie die wordt opgewekt met zo min mogelijk schade aan milieu en een zo laag mogelijk beroep op grondstoffen. Duurzaamheid gaat veel verder dan extra isolatie van je huis of een waterbesparende douchekop.

Duurzaam bouwen heeft vooral te maken met slimme, innovatieve en technologische oplossingen om meer kwaliteit aan je woning toe te voegen. Op het gebied van energiebesparing en milieu, maar ook op het vlak van comfort en gezondheid. En het is ook vriendelijk voor je portemonnee. De investering die je in eerste instantie doet, wordt in veel gevallen ruimschoots terugverdiend!

Boekje 'Ik bouw duurzaam in Almere'

De gemeente Almere wil zelfbouwers helpen een duurzame woning te realiseren. In het boekje ‘Ik bouw duurzaam in Almere' maken we het begrip concreet en laten we zien dat duurzaam bouwen helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het boekje bevat praktische informatie, nuttige tips en enkele boeiende persoonlijke verhalen van mensen die je voorgingen. Je kunt het boekje online bekijken en/of downloaden.

Energiefonds Almere

Eind 2016 heeft de Almeerse gemeenteraad ingestemd met het Energiefonds Almere. Dat betekent dat bewoners vanaf nu een duurzaamheidslening met een vaste lage rente kunnen aanvragen en bedrijven en maatschappelijke organisaties een stimuleringslening met ook een vaste lage rente. 

Lees verder over dit energiefonds