Begeleiding bij zelfbouw

Bouwwerkzaamheden. Foto: Martijn van den Dobbelsteen

Zelf een huis laten bouwen, dat is voor veel mensen geen dagelijks werk. Dat het leuk is om zelf te bepalen hoe je droomhuis eruit komt te zien staat voorop. Maar zelfbouw is ook een uitdagend proces. Daar waar je bij een projectontwikkelaar een huis koopt dat aan het eind van de rit kant-en-klaar is, vraagt zelfbouw meer van jouw eigen tijd. Je bent tenslotte regisseur van jouw eigen huis.

Het bouwen van een huis duurt circa 2 jaar. Het is een periode waarin je veel organiseert, gesprekken voert en keuzes maakt. Als je geen ervaring hebt met zelfbouw, dan zijn deze keuzes soms best lastig. Je kiest welke partijen jouw huis gaan realiseren. Je maakt keuzes over het materiaalgebruik, het ontwerp en indeling van de woning. Al jouw wensen moeten ook passen in je totale budget. Omdat het zelfbouwproces de nodige tijd en kennis vraagt, kiezen veel zelfbouwers voor professionele bouwbegeleiding en advies. Of spreek met jouw architect of aannemer duidelijk af waar zij ‘ontzorgen’ tijdens het zelfbouwproces. Je bepaalt zelf of en hoeveel hulp en begeleiding je wilt bij het zelf bouwen van jouw droomhuis.   

De rol van de bouwbegeleider bij zelfbouw

Een bouwbegeleider is een professional die het zelfbouwproces begeleidt, adviseert en helpt naar behoefte. Ook een architect kan de rol van bouwbegeleider vervullen. Bouwen met professionele bouwbegeleiding betekent dat je samen met een expert het proces ingaat. Vanaf het moment dat je de kavel koopt, tot en met het moment dat je de sleutel van je droomhuis in handen hebt. Of je maakt gebruik van zijn of haar kennis wanneer jij daar in het zelfbouwproces behoefte aan hebt. Bouwbegeleiding is niet verplicht, wel handig. Ook een bouwbegeleider kies je zelf. De kosten voor bouwbegeleiding kun je in bepaalde situaties meenemen in je hypotheek. Vraag hier naar bij jouw financieel adviseur.

Tip

Kies je voor extra begeleiding voor de bouw van jouw droomhuis? Een persoonlijke klik met een bouwbegeleider is erg belangrijk. Ga daarom met een aantal bouwbegeleiders in gesprek voordat je een keuze maakt. Een bouwbegeleider mag je zelf kiezen.

⇒ Wie ontwerpt mijn huis?