Duurzaam bouwen

Veelgestelde vragen

If you can read this, you have to activate javascript for your browser. This extension was brought to you by TYPO3-Macher, die TYPO3-Agentur.
Ik wil graag een duurzaam huis bouwen. Hoe krijg ik hier meer informatie over?

Zelfbouw is een unieke kans om meteen duurzaam te bouwen. Er zijn steeds meer mogelijkheden op duurzaam bouwen en dit blijft zich doorontwikkelen. We organiseren regelmatig inloopavonden in de Kavelwinkel waar externe partijen op het gebied van zelfbouw aanwezig (Expertteam Zelfbouw). Daar zit ook altijd een duurzame partij bij. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er expertteamavonden zijn? Schrijf je hier in op de nieuwsbrief.

Wil je meer digitale informatie over duurzaamheid? Dan kun je terecht op de website van Almere geeft Energie. Op de website van Milieu Centraal krijg je veel tips en adviezen over duurzaam bouwen.

Zijn er subsidies beschikbaar?

Bekijk hier het overzicht van gemeentelijke, provinciale en landelijke subsidies, duurzaamheidsleningen en andere regelingen met betrekking tot duurzame energie. U kunt ook de Energiesubsidiewijzer.nl raadplegen.

Wat is energieneutraal bouwen?

Van rijkswege is er een doelstelling om alle nieuwbouw per 01-01-2021 energieneutraal  te bouwen. Een energieneutraal gebouw heeft over een jaar gezien met een normaal leefpatroon een energieverbruik van ten hoogste nul, of wekt zelfs energie op

Gaat de verwarming van de te bouwen woning via aardgas of komt er stadsverwarming?

In Almere Stad en Almere Poort is geen aardgasnet. Hier worden de woningen verplicht aangesloten op stadsverwarming. Dit houdt in dat er ook elektrisch gekookt moet worden. Als je zelf energie wilt opwekken kan dat, maar de aansluitkosten stadsverwarming moeten worden betaald. 
In Noorderplassen (Almere Stad) leveren de zonnepanelen op het zonne-eiland warm water op voor de stadsverwarming en voor o.a. bad en douche. Daardoor zijn de aansluitkosten goedkoper dan elders in de stad.
Almere Buiten, Almere Haven en Almere Hout hebben wel gas. Dus daar kun je dus kiezen tussen gas en elektriciteit.  

Let op: Vanuit het rijk is er het voornemen om de aansluitingsplicht op aardgas te laten vervallen. De exacte datum is nog niet bekend. Het rijk wil ook streven naar energie neutrale te bouwen woningen per 01-01-2021. Met het oog op de toekomst, met daarin de verwachting dat fossiele brandstof zwaar belast gaat worden en/of op korte termijn gaat verdwijnen als warmtebron, is het goed om hierover na te denken en eventuele andere mogelijkheden te overwegen i.p.v. aardgas.

Wat is het energiefonds?

In het kader van het programma Energie Werkt! heeft de gemeenteraad het Energiefonds Almere vastgesteld, waaruit leningen worden verstrekt voor bewoners (duurzaamheidslening) en bedrijven en maatschappelijke organisaties (stimuleringslening). Deze leningen zijn bedoeld voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie zoals dubbel glas, zonnepanelen en isolatie van vloer & dak. De lening heeft een aantrekkelijke lage rente. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten gaat de leningsfaciliteiten beheren voor de gemeente Almere.  

De duurzaamheidslening blijkt erg populair en loopt zo goed dat er nog voor het einde van 2017 een wachtlijst moest worden ingesteld. De Regeling gaat uit van het principe: wie het eerst komt, die het eerste maalt. Pas als duidelijk is hoeveel aanvragen werkelijk een consumptief krediet krijgen, kunnen er na 1 januari 2018 mogelijk nog een paar aanvragen worden gehonoreerd. Vanaf 20 november 2017 worden er tijdelijk geen aanvragen meer in behandeling genomen. Het aanvragen voor stimuleringsleningen is nog wel mogelijk.

Wat is EPC?

De energieprestatie coëfficiënt (EPC) van een woning is bepalend voor het gebouw-gebonden energieverbruik: de energie voor verwarming/koeling, ventilatie en warm water. Hoe lager de EPC hoe minder energie u verbruikt. Sinds 2015 is het maximum 0,4 conform het bouwbesluit.

Er bestaat geen standaardpakket aangezien positionering ten opzichte van de zon bijvoorbeeld hierin ook een rol speelt. Afhankelijk van de combinatie van maatregelen moet uit de berekening blijken wat dit voor uw woning betekent.