Algemene vragen

Veelgestelde vragen

If you can read this, you have to activate javascript for your browser. This extension was brought to you by TYPO3-Macher, die TYPO3-Agentur.
In welke gebieden is er een gasaansluiting en waar stadsverwarming?

De gebieden Haven, Buiten en Hout hebben een gasaansluiting. Stad en Poort hebben stadsverwarming.

Ik wil een eigen huis bouwen in Almere. Waar krijg ik meer informatie?

De adviseurs van de Kavelwinkel kunnen je vijf dagen per week informeren over zelf bouwen. Je kunt terecht in de Kavelwinkel voor een persoonlijk gesprek en informatie op maat. Je kunt mailen naar info@ikbouwmijnhuisinalmere.nl, bellen naar 14 036 of langskomen tijdens onze openingstijden. De Kavelwinkel is gevestigd in het stadhuis, Stadhuisplein 1, Almere.  Daarnaast is er regelmatig op donderdagavond in de kavelwinkel een Expert Team aanwezig op het gebied van financiën, de woningmarkt, bouwkosten en het bouwproces om je van raad en advies te voorzien. Bekijk wanneer het expertteam aanwezig is.

Ik weet niets van bouwen. Kan ik daar hulp bij krijgen?

Ja. Je kunt een bouwbegeleider inschakelen. Dit is een onafhankelijk persoon die je gedurende het hele bouwproces of voor specifieke gedeelten – denk aan het selecteren van een aannemer/architect, de bouwcontroles, eindoplevering - van dienst kan zijn.  Een bouwbegeleider kan toetsen of je plan technisch en financieel haalbaar is. Meer over bouwbegeleiding.

Ik wil graag een adviseur van de Kavelwinkel spreken, hoe regel ik dat?

Je kunt op de website een afspraak maken of tijdens de inloopuren bij de Kavelwinkel binnenlopen. Bekijk hier alle openingstijden van de Kavelwinkel. Daarnaast organiseren wij regelmatig Expertteam avonden waar u zonder afspraak terecht kunt.

Moet ik heel handig zijn?

Dat hoeft helemaal niet. Kiezen voor zelfbouw betekent dat je bouwt op jouw manier. Daar waar je zelf de kennis en kunde hebt, zet je die in. En waar je hulp nodig hebt, schakel je die in. Van architect tot bouwadviseur, van aannemer tot hovenier.

Is zelfbouw alleen voor mensen met de hoogste inkomens?

Nee. De gemeente Almere heeft heel diverse kavels in de verkoop. Er zijn al kavels te koop vanaf € 35.000. Daarnaast kunnen koopstarters gebruikmaken van de IbbA-regeling (Ik bouw betaalbaar in Almere), een startersregeling. Meer informatie hierover vind je op Ik bouw betaalbaar in Almere. Zie voor alle prijzen en mogelijkheden van kavels de kavelkaart.

Waar vind ik voorbeelden van zelfbouw?

Op deze website kun je in de rubriek Ervaringen van zelfbouwers verhalen lezen en filmpjes bekijken van zelfbouwers. De Kavelwinkel kan je suggesties doen voor praktijkvoorbeelden. Globaal is zelfbouw in Almere te vinden in:

·         de wijk Homeruskwartier in Almere Poort: hele wijk bestaat uit zelfbouw in alle vormen: vrijstaand en rijwoningen;

·         de wijk Noorderplassen West in Almere Stad;

·         de wijk Overgooi in Almere Haven: villa’s onder architectuur;

·         de wijk Vogelhorst in Almere Hout; grote vrijstaande woningen;

·         de wijk Nobelhorst in Almere Hout; vrijstaande woningen

·         de wijk Stripheldenbuurt in Almere Buiten; vrijstaande woningen

 

Ook op Steigereiland en Rieteiland (IJburg, Amsterdam) kun je vele voorbeelden van zelfbouw zien.

Voorbeelden van ontwerpen van een architect inclusief een indicatie van de bouwkosten door een aannemer vind je in ons Architecten-Bouwboek.

Ik wil mijn bedrijf bij mijn woning. Kan dat?

In het kavelpaspoort en/of in het bestemmingsplan is opgenomen of een bedrijf aan huis mogelijk is en wat daaronder wordt verstaan; welke bedrijvigheid gewenst is en wat de maximale afmeting mag zijn. Vaak mag de bedrijvigheid geen verkeersaantrekkende werking voor de wijk hebben. Daarnaast hebben we speciale kavels met het thema ‘ikbouwmijnonderneming’ en ‘ikbouwmijnwinkel’ in de verkoop. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Kavelwinkel.

Betaal ik omzetbelasting (btw) over de grond?

De grondprijs is vrijgesteld van omzetbelasting (btw) en overdrachtsbelasting, behalve in Overgooi en De Laren in Almere Haven. In deze twee wijken betaal je wel omzetbelasting (de prijs die zichtbaar is op de kavelkaart is de prijs inclusief btw).

Kan ik ook samen met een groep mensen bouwen?

Ja, bouwgroepen zijn van harte welkom in Almere. Een bouwgroep is een groep particulieren die in groepsverband een bouwkavel verwerft. Je kunt je melden bij Kavelwinkel, de adviseurs daar kunnen je verder helpen.
Om als bouwgroep een kavel te kunnen kopen, organiseert de groep zich in een stichting of vereniging zonder winstoogmerk. De bouwgroep dient een plan van aanpak in met onder meer om hoeveel woningen het gaat en hoe de financiën geregeld zijn. Het Plankostenfonds Almere ondersteunt bouwgroepen met renteloze leningen voor de financiering van de plankosten van bouwgroepen.

Als het plan is goedgekeurd, bekijkt de gemeente of de beoogde locatie hiervoor in aanmerking komt en/of helpt je met een plek waar je je collectief kunt realiseren. Als je samen met anderen wilt ontwikkelen en bouwen is het mogelijk dat de gemeente een oproep doet aan groepen via deze website of een gerichte mailing.

Ervaring leert dat collectieven of bouwgroepen baat hebben bij bouwbegeleiding.

Ik wil graag kennis maken met mijn toekomstige buren. Hoe kom ik met hen in contact?

Vanuit privacywetgeving mag de gemeente geen persoonsgegevens verstrekken. Wil je graag in contact komen met je toekomstige buren of mensen die bij jou in de straat gaan bouwen? Veel zelfbouwers vinden elkaar via een groep op Facebook. Heb je een groep aangemaakt, deel deze dan op de Facebookpagina van IkbouwmijnhuisinAlmere om zo nog sneller in contact te komen met toekomstige buren.